Wijntip Juni

Review: Ameal Loureiro - Cheap Wine Ratings

Wijntip van Thijs – Juni

De Vinho Verde is de meest noordelijke wijnregio en ook de grootste DOC van Portugal, onderverdeeld in negen subregio’s, omringd door bergen en strekt zich uit van de Douro tot de Minho rivier. De natuur komt hier in alle tinten groen voor, zoals de naam al doet vermoeden, maar vinho verde is ook een stijl van de wijn die er wordt geproduceerd. Men spreekt dan niet over ‘groene’ wijn, maar eigenlijk over jonge wijn die heel levendig, fris, dorstlessend is en ook soms nog een heel lichte sprankeling heeft, alhoewel veel wijnmakers daar de laatste jaren wat vanaf zijn gestapt.

Het grootste aandeel in deze regio bestaat uit witte wijn gemaakt van o.a. alvarinho, loureiro, avesso en arinto druiven en wordt ook geëxporteerd. De rode wijn is veel minder toegankelijk vanwege de hoge zuren en harde tannine en zul je daarom hier niet snel tegenkomen, maar lokaal drinken de Portugezen dit wel graag.

Nieuw in ons gamma is de Vinho Verde Loureiro 2020 van het huis “Ameal” gelegen in de sub regio Lima. De Quinta do Ameal heeft een grote historische waarde en de oudste vermelding van de wijngaarden dateert uit 1710. In Lima vindt de loureiro druif haar oorsprong en is hier ook op haar allerbest; aromatisch, floraal en boordevol fris fruit met een heerlijke afdronk. Een ideale wijn voor zonovergoten dagen!