Kreydenweiss Les Grimaudes

Kreydenweiss Les Grimaudes

LES GRIMAUDES 75CL 2017 KREYDENWEISS BIODYNAMISCH

Een biodynamische wijnbouwer in de kijker
MARC KREYDENWEISS: VAN DE ELZAS NAAR DE RHÔNE
In 1999 kocht Elzasser icoon Marc Kreydenweiss twee naburige domeinen in het dorpje Manduel in de A.O.P. Costieres de Nîmes – Rhône. Hij had de ambitie om zijn biodynamische knowhow in de Elzas toe te passen op een zuidelijk terroir en rode wijnen te maken van oeroude Carignan en Cinsault-stokken die daar groeiden.

De regio rond Nîmes , met zijn klimaat, bodem en terroir, bleek de ideale plaats. In 2007 verhuisde Marc en zijn echtgenote Emmanuelle permanent naar Manduel en nam zoon Antoine het roer over op het domein in de Elzas.

De grootste interesse heeft de familie voor de Carignan, de oudste en autochtone variëteit, die vooral van oude stokken echte kwaliteit levert. Daarnaast staan ook Grenache, Syrah en Mourvèdre aangeplant. De kelder werd gebouwd aan de hand van de rijke historie van de streek en het ecologisch bewustzijn. De familie Kreydenweiss blijft natuurlijk ook in de Costières de Nîmes trouw aan haar principes en dus wordt de biodynamische wijnbouw gevolgd.

We selecteerden twee wijnen uit het assortiment van Marc, van de meest elegante vind u hieronder een beschrijving.

Marc Kreydenweiss ‘Les Grimaudes’ A.O.P. Costières de Nîmes (biodynamisch)
Met de hand geoogste Carignan, Syrah en Mourvèdre van 50 jaar oude wijnstokken met slechts 30hl/hc rendement en volledig ontsteelt. 15-daagse maceratie en natuurlijke fermentatie zonder toevoegingen, 12 maanden rijping in houten vaten, ongefilterd gebotteld met minder dan 20 mg/l toegevoegd sulfiet.
De wijn bezit een volle levendige robijnrode kleur. In de neus direct veel fruit, kersen en pruimen met een snuf specerijen, hinten van ‘garrigue’ of kruidenbuiltje, iets leer en tabak. In de mond komt de wijn vol en rijk binnen en is verrassend zacht en soepel en met weinig tannines. De lekkere rode kers- en specerijtonen zijn eveneens van de partij en de fijne zuurtjes geven de wijn een super elegante afdronk. Drink binnen de 5 jaar en op max. 18°

Gastronomie: super bij een Poularde de Bresse en ander gevogelte. Probeer zeker eens bij onze Gentse waterzooi. Ook zeer geschikt bij niet te sterke kazen vanwege zijn laag gehalte aan tannines.

Vanwege de zeer lage sulfietgehaltes zijn de wijnen van Marc Kreydenweiss ook aan te raden voor mensen die snel hoofdpijn krijgen van rode wijn.
www.kreydenweiss.com/sud